مالیات مکسوره چیست؟

مالیات مکسوره چیست؟

مالیات هزینه‌ای است که دولت‌ها به‌واسطه سازمان مالیات از صاحبان کسب‌وکارها برای تأمین بودجه کشور دریافت می‌کنند. در واقع مالیات بخشی از درآمد شماست که عموماً به سود معاملات تجاری‌تان تعلق می‌گیرد. حسابرسان و حسابداران به‌خوبی با مباحث مالیاتی آشنا هستند و می‌دانند که مالیات به چند دسته تقسیم می‌شود و هر یک از آن‌ها چه اهمیتی دارند.

مالیات مکسوره یا مالیات تکلیفی از جمله مباحثی هستند که از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. از این رو نحوه محاسبه، انواع آن، روش پرداخت و موارد وابسته به آن نیز بسیار حائز اهمیت هستند. این مقاله از مجله مؤسسه حسابداری و حسابرسی فرزین ارقام آرین به بررسی صفر تا صد مالیات مکسوره پرداخته خواهد شد؛ بنابراین اگر ابهاماتی در این زمینه دارید با ما تا انتهای این مقاله بمانید.

تعریف مالیات مکسوره

مالیات مکسوره که آن را با نام مالیات تکلیفی نیز می‌شناسند زیر مجموعه‌ای از مالیات بر درآمد است. برخلاف سایر امور مالیاتی، سازمان مالیات در دریافت مبلغی به‌عنوان مالیات مکسوره دخالت مستقیمی ندارد. این عبارت بدین معنا است که کارفرما یا فروشنده، خود باید مبلغی را به‌عنوان مالیات مکسوره از هزینه فروش یا سود معاملات خود کسر کرده و به سازمان مالیات پرداخت کند. به‌طورکلی مالیات مکسوره هزینه‌ای است که شخص حقیقی و حقوقی مجری دریافت و پرداخت آن خواهند بود.

کارفرماها به هنگام پرداخت صورت‌حساب، مبلغی را تحت عنوان مالیات تکلیفی یا مکسوره کم کرده و به سازمان مالیات پرداخت می‌کنند. علاوه بر این‌ها کلیه مودیان مالیاتی باید قبض پرداخت صورت‌حساب را که با اطلاعات هویتی و اقامتی افراد پرداخت‌کننده تکمیل کرده و نهایتاً به اداره مالیات تسلیم کنند. به‌عنوان‌مثال در فیش حقوقی کلیه کارمندان و کارگران مبلغی تحت عنوان مالیات ثبت می‌شود که از دریافتی نهایی آن‌ها کسر خواهد شد. این هزینه همان مالیات تکلیفی یا مکسوره است.

انواع مالیات مکسوره

دانشجویان حسابداری، حسابداران تازه‌کار و صاحبان کسب‌وکارها باید با انواع مالیات مکسوره آشنا باشند. چراکه برای محاسبه هر یک از آن‌ها باید اطلاعات این چنینی را در اختیار داشته باشد.

1.    مالیات بر حقوق و دستمزد

کارمندان و کارگرانی که دارای بیمه تأمین اجتماعی هستند مشمول مالیات بر حقوق و دستمزد خواهند شد. در واقع هر ماه مبلغی تحت عنوان مالیات از دستمزد نهایی این افراد کسر و به حساب سازمان مالیات و دارایی واریز می‌شود. البته این قانون نیز دارای استثنائاتی هم هست. سازمان مالیات و دارایی هرساله یک سقف درآمدی را تعیین می‌کند. افرادی که مبلغ دریافتی‌شان کمتر از این سقف باشد معاف از مالیات بر حقوق و دستمزد خواهند بود؛ اما کارگر و کارمندانی که حقوق ماهیانه‌شان از این سقف بیشتر باشد به مازاد دریافتی‌شان مالیات تعلق خواهد گرفت.

2.    مالیات بر اجاره

بنا بر ماده ۵۳ قانون مالیات هر شخص حقیقی یا حقوقی که ملک خود را به شخصی دیگر اجاره داده است موظف به پرداخت مالیات مکسوره است. به زبان ساده هر شخصی که ملک او معاف از مالیات نباشد در صورت واگذاری به شخص دیگر باید مبلغی را تحت عنوان مالیات مکسوره پرداخت کند. موجر باید مبلغ مالیات را محاسبه کرده و ظرف ۱۰ روز به سازمان مالیات پرداخت کند. پس از واریز این مبلغ رسیدی را دریافت خواهد کرد که باید آن را به مستأجر تحویل دهد.

3.    مالیات بر حق الوکاله

تمامی وکلا موظف به پرداخت مالیات مکسوره هستند. حدود ۵ درصد از هزینه حق الوکاله که شامل تمامی وکالت‌های دادگستری یا موارد دیگر می‌شود به‌عنوان مالیات مکسوره در نظر گرفته خواهد شد.

4.    مالیات بر نقل‌وانتقال سهام

یکی از معروف‌ترین انواع مالیات مکسوره مالیات بر نقل‌وانتقال سهام است. شخصی که سهم خود را به دیگری واگذار می‌کند موظف که ۴ درصد از ارزش کل سهام خود را به‌عنوان مالیات تکلیفی کسر و به سازمان مالیات تسلیم کند.

5.    مالیات قرارداد با مؤسسات بیمه

تمامی مؤسسات بیمه ایرانی موظف هستند به هنگام تخصیص حق بیمه برای بیمه‌کننده، دو درصد از حق بیمه را به‌عنوان مالیات مکسوره تحت عنوان مالیات قرارداد با مؤسسات بیمه، به سازمان مالیات پرداخت کنند. مؤسسات بیمه این مبلغ را باید در طی ماه یا نهایتاً پس از ۳۰ روز به حساب سازمان مالیات واریز کنند.

6.    مالیات حق الزحمه پزشکان

بر اساس قانونی که در سال ۱۳۹۸ به‌عنوان تدوین قوانین بودجه تنظیم شد، کلیه مراکز درمانی اعم از دولتی، خصوصی، وابسته به نهاد یا خودگردان، موظف به پرداخت مالیات تکلیفی هستند.

این مبلغ حدود ۱۰ درصد از حق الزحمه پزشکان و سایر افراد مشغول به کار در کادر درمان است.

نحوه پرداخت مالیات مکسوره

با بررسی و محاسبه مالیات مکسوره که هر یک از آن‌ها شامل درصدی مشخص خواهد بود باید به سازمان مالیات نزدیک به محل سکونت یا محل اشتغال خود، قبض واریز را دریافت کنید. با پرداخت مبلغ درج شده در قبض شما مالیات تکلیفی خود را پرداخت خواهید کرد.

کارشناسانی که در مؤسسات حسابداری و حسابرسی مشغول به کار هستند می‌توانند به شما کمک کنند تا هزینه مالیات مکسوره را در کنار سایر امور مالیاتی خود، محاسبه و پرداخت کنید.

جرائم مالیاتی‌ عدم پرداخت مالیات مکسوره

‌عدم پرداخت مالیات یک جرم محسوب می‌شود و فرد متخلف مجازات خواهد شد. شما موظف هستید که در ماه مالیات مکسوره خود را پرداخت کنید، چنانچه که از پرداخت این مبلغ به هر دلیلی سر باز زنید مشمول جریمه خواهید شد. سازمان مالیات حدود ۱۰ درصد از کل مالیات شما را به‌عنوان هزینه مالیات تکلیفی در نظر می‌گیرد. در صورت‌ عدم پرداخت این مبلغ، هر ماه حدود ۲.۵ درصد به هزینه مالیات شما اضافه خواهد شد. به‌این‌ترتیب شما مشمول جریمه می‌شوید.

کلام آخر

اگر شما امور مالی، حسابداری و حسابرسی خود را به مؤسسات مربوطه بسپارید به‌راحتی مالیات مکسوره را برایتان محاسبه و پرداخت خواهند کرد. حسابرسان با داشتن دانش و آشنایی با قوانین و مقررات پرداخت مالیات به شما کمک می‌کنند تا مالیات کمتری را در چهارچوب قوانین و مقررات به شکل کاملاً قانونی بپردازید. مؤسسه حسابداری و حسابرسی فرزین ارقام آرین با چندین سال سابقه درخشان به‌عنوان یک کارشناس حاذق و کاربلد در امور مالیاتی پشتیبان شما خواهند بود.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید از طریق وب‌سایت مجموعه https://farzinargham.ir یا شماره تماس‌های ۰۵۱۳۵۰۹۳۷۲۰ و ۰۵۱۳۵۰۹۴۳۱۱ با کارشناسان ما تماس بگیرید.

 

 

بدون دیگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *