مالیات بر ارزش افزوده در قراردادهای پیمانکاری

قراردادی که بین کارفرما و پیمانکار منعقد می‌شود را با عنوان قرارداد پیمانکاری می‌شناسند. طی این قراردادِ، کارفرما انجام یک پروژه را به پیمانکار محول می‌کند و در عوض آن  پیمانکار باید به زمان تعیین شده برای اتمام و تحویل پروژه پایبند باشد. مثل تمام پروژه‌ها و قرارداد‌های رسمی، این نوع قرارداد هم شامل پرداخت مالیات می‌شود. یکی از چالش‌های همیشگی پیمانکاران و کارفرمایان نحوه محاسبه مالیات ارزش‌افزوده و پرداخت آن است. اگر یک شرکت پیمانکاری هستید، بدون شک تأثیر قانون مالیات بر ارزش افزوده در قرارداد‌های پیمانکاری را می‌دانید، اما نکته مهم اینجاست که این قانون چطور محاسبه و اعمال می‌شود؟ برای آشنایی بیشتر تا پایان این مطلب همراه ما در مجله فرزین ارقام آرین بمانید.

اصول و قاعده مالیات  بر ارزش‌افزوده برای شرکت‌های پیمانکاری

به‌محض عقد قرارداد کاری بین کارفرما و پیمانکار، پیمانکار موظف است در سامانه مالیات بر ارزش‌افزوده ثبت‌نام و اظهار‌نامه مالیاتی خودش را تکمیل کند. هدف از انجام این کار دریافت گواهینامه مالیات بر ارزش‌افزوده و ارائه آن به کارفرماست. در مباحث مالیاتی و حسابداری، داشتن و ارائه این گواهینامه یکی از الزامات اصلی برای شرکت‌های پیمانکاری محسوب می‌شود. برای مثال، اگر پیمانکار برای مواد و مصالح مصرفی پروژه مالیات و عوارض پرداخت کند، اما مدرک و فاکتوری از این پرداختی نباشد، این پرداختی قابل اثبات نیست. درنهایت، پیمانکار علاوه بر مبلغ مالیات بر ارزش افزوده در قراردادهای پیمانکاری ممکن است ناچار به پرداخت خسارت هنگفتی بر فعالیت‌های اجرایی خود باشد و هیچ دریافتی از کارفرما هم نداشته باشد.

محاسبه و پرداخت مالیات ارزش‌افزوده صورت‌وضعیت پیمانکاری

محاسبه و پرداخت مالیات ارزش‌افزوده برای پیمانکار به شرح زیر است:

  1. دریافت فاکتورها و صورت‌حساب‌های استاندارد خرید مواد و مصالح به هنگام پرداخت
  2. ثبت‌نام در سامانه مربوط به مالیات بر ارزش‌افزوده
  3. تنظیم صورت‌وضعیت ارائه شده در صورت‌حساب استاندارد اداره دارایی
  4. بایگانی و نگهداری صورت‌حساب‌های خریدوفروش
  5. اقدامات لازم برای دریافت گواهینامه مالیات بر ارزش‌افزوده
  6. ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش‌افزوده در مهلت مقرر
  7. پرداخت به‌موقع مبلغ مالیات بر ارزش‌افزوده درهر دوره

تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده در قراردادهای پیمانکاری

تبصره ۲ قانون دائمی ارزش‌افزوده درباره تاریخ تعلق مالیات بر ارزش‌افزوده می‌گوید که تاریخ این مالیات‌‌ها و عوارض، همان تاریخ صدور صورت‌حساب در این قرارداد‌ها خواهد بود. صورت وضعیتی که کارفرما صادر می‌کند باید توسط اداره مالیات بررسی و عوارض و مالیات مربوط به آن هم تعدیل شود.

تنظیم مالیات ارزش‌افزوده شرکت‌های پیمانکاری

مالیات ارزش‌افزوده برای شرکت‌های پیمانکاری در ایران بر اساس قوانین مالیاتی کشور تعیین می‌شود. شرکت‌های پیمانکاری باید از مالیات ارزش‌افزوده بر اساس درآمد حاصل از خدمات و کالاهایی که ارائه می‌دهند، مالیات پرداخت کنند. معمولاً نرخ مالیات ارزش‌افزوده بر اساس نوع فعالیت و کالا یا خدمات ارائه شده متغیر است و می‌تواند بین مقادیر مختلف تعیین شود. در ایران، شرکت‌های پیمانکاری موظف به ثبت‌نام در سازمان مالیاتی هستند و باید گزارش‌های مالیاتی خود را به‌منظور پرداخت مالیات ارزش‌افزوده به این سازمان ارائه دهند.

دستورالعمل پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در قراردادهای پیمانکاری

در قوانین پیمانکاری، کارفرما به‌عنوان یک سازمان اجرایی مدیریت خدمات کشوری ملزم به پرداخت مالیات ارزش‌افزوده متناسب با هر پرداخت به پیمانکار است. تا زمانی که این مالیات پرداخت نشده باشد، سازمان امور مالیاتی حق مطالبه آن را از پیمانکار دارد. براین‌اساس، رئیس سازمان امور مالیاتی دستوراتی را به ادارات کل امور مالیاتی استان‌ها ابلاغ کرده است:

  • ادارات کل امور مالیاتی ملزم‌اند فرم تعیین میزان وجوه پرداخت نشده به پیمانکاران توسط دستگاه‌های اجرایی را به پیمانکاران ارائه دهند.
  • پیمانکاران باید فرم مذکور را برای دوره‌های مالیاتی تکمیل کرده و پس از تأیید کارفرما، به اداره کل امور مالیاتی مربوطه تحویل دهند.
  • ادارات کل امور مالیاتی موظف به دریافت وجوه پرداخت نشده به پیمانکاران که تأیید شده توسط کارفرما است، و همچنین اجرای موارد قانونی مربوطه هستند.
  • پیمانکاران باید درخواست تحویل اوراق معادل بدهی مالیاتی و جرائم مربوطه خود را به اداره کل امور مالیاتی اعلام کنند.

مسئول مالیات بر ارزش افزوده در قراردادهای پیمانکاری

ارزش‌افزوده معمولاً با کارفرماست ولی در صورت‌حساب‌های صادره، پیمانکار مسئول پرداخت مالیات و عوارض ارزش‌افزوده است. کارفرما باید باتوجه‌به گواهی ارزش‌افزوده پیمانکار، مبالغ مربوط به ارزش‌افزوده را پرداخت کند. پس از دریافت این مبالغ، پیمانکار باید با کسر ارزش‌افزوده، مالیات و عوارض را به مراجع مالیاتی پرداخت کرده و تفاوت مبالغ را به‌موقع با کارفرما تسویه کند. به طور خلاصه می‌توان گفت که مسئول اصلی پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده به عهده کارفرماست و او باید پرداخت کند.

نحوه محاسبه و ارزش‌افزوده قرارداد پیمانکاران در فصلی

در معاملات فصلی قراردادهای پیمانکاری، برای ثبت مالیات و عوارض بر ارزش‌افزوده، مبلغ ناخالص قرارداد بدون درنظرگرفتن جزئیات صورت‌وضعیت‌ها و اقساط وارد می‌شود. به‌عبارت‌دیگر، با درج «مبلغ کل قرارداد» بدون توجه به تفصیلات مربوط به هر دوره، می‌توان مالیات‌ها را ثبت کرد. بهتر است مبلغ خالص صورت‌وضعیت تأیید شده را پس از کسر کسورات به‌صورت دقیق وارد کنید.

محاسبه ارزش بر ارزش‌افزوده قرارداد پیمانکاری

باتوجه‌به قوانین مالیاتی، برای صورت‌های وضعیت پیمانکاران، ۶٪ مالیات ارزش‌افزوده و ۳٪ عوارض ارزش‌افزوده باید از مبلغ کل صورت‌وضعیت محاسبه شود. این فرمول، قاعده کلی برای محاسبه ارزش این نوع مالیات است و بر طبق آن محاسبه می‌شود.

نتیجه‌گیری

در این مطلب از مجله فرزین ارقام آرین به صحبت درباره مالیات بر ارزش افزوده در قرارداد‌های پیمانکاری پرداختیم. همان‌طور که در سطور پیشین ذکر شد، این نوع مالیات یکی از مهم‌ترین مالیات‌هایی است که باید توسط کارفرما و پیمانکار پرداخت شود. درواقع هزینه‌ها و تامین منابع مالی به عهده کارفرماست و پرداخت و دریافت گواهی پرداخت مالیاتی به عهده پیمانکار است. ثبت و ضبط اطلاعات و مدارک پرداخت این مالیات بسیار مهم است. اگر در پایان پروژه و حسابرسی، گواهینامه یا مدرکی برای اثبات پرداخت مالیات در دسترس نباشد، علاوه بر پرداخت مالیات اصلی، پیمانکار ناچار به پرداخت خسارت هم خواهد شد.

با وجود همه آنچه گفتیم، نقطه روشن این ماجرا آنجاست که فرزین ارقام آرین از ابتدا تا پایان پروژه همراه شماست. شما می‌توانید برای دریافت خدمات حسابرسی در مشهد به دانش و تجربه فرزین ارقام آرین تکیه کنید. برای آشنایی هر چه بیشتر با خدمات و سابقه این مجموعه پیشنهاد می‌کنیم ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید یا برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق شماره تماس ۰۵۱۳۵۰۹۴۳۱۱ و ۰۵۱۳۵۰۹۳۷۲۰ با ما ارتباط بگیرید.

بدون دیگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *