شما فکر می‌کنید دانستن اینکه حسابرسی چیست و کاربردهای آن کدامند چه اهمیتی دارد؟ آیا تابه‌حال برایتان پیش‌آمده است که در حساب و کتاب ماهانه‌ کم‌وکسری داشته باشید؟ از خودتان بپرسید که پول‌هایم را کجا خرج کرده‌ام، اما جوابی برای این سؤال پیدا نکنید؟ این یک حساب سرانگشتی و شخصی است و شاید با کمی جست‌وجو و حساب‌کردن دخل‌وخرج، متوجه گره ماجرا شوید. درحالی‌که اگر همین گره کوچک به حساب‌های مالی کسب‌وکار یا شرکتتان برسد، بدون شک دیریازود مشکلی بزرگ به وجود خواهد آورد! اینجاست که باید اینجاست که باید درباره حسابرسی و اهمیت آن بدانید. در این مطلب همراه ما باشید تا یکی از قفل‌های مالی کسب‌وکارتان را باهم بگشاییم.

حسابرسی چیست؟

حسابرسی همان‌طور که از اسم آن برمی‌آید، یک اصطلاح مهم در حسابداری است و معمولاً به بررسی صورت‌های مالی یک فرآیند یا کیفیت یک سیستم اطلاق می‌شود. هدف اصلی این کار اطمینان از دقت صورت‌های مالی شرکت و پیروی از دستورالعمل‌های نظارتی است. حسابرسی می‌تواند برای کل یک سازمان یا فقط برای یک عملکرد، فرآیند یا مرحله تولید به کار برده شود. در کنار توضیحات و اهدافی که از حسابرسی گفتیم، ذکر این نکته هم ضروری است که حسابرسی تضمین کاملی برای دقیق بودن هر رقم ثبت شده در گزارش‌های مالی یک شرکت ارائه نمی‌دهد.

اهمیت حسابرسی به‌اندازه شرکت و درآمد و هزینه‌های گزارش شده آن بستگی دارد. برای کسب‌وکارهای کوچک، خطای حسابداری چند میلیون‌تومانی ممکن است زمینه‌ساز نگرانی و الزام توجه بیشتر باشد، اما برای شرکت‌های بزرگ و مطرح، چنین اشتباه مادی با ارقام مشابه ممکن است به‌عنوان یک اشتباه متعارف در نظر گرفته شود و دلیلی برای نگرانی نیست. زیرا هر چه کسب‌وکار‌ها بزرگ‌تر شوند، احتمال خطا و چشم‌پوشی روی ارقام کوچک‌تر در مقایسه با بزرگی شرکت هم بیشتر می‌شود.

اهمیت حسابرسی چیست؟

مطمئناً اگر بخواهید صاحب یک کسب‌وکار موفق در هر زمینه‌ای باشید با داشتن یک سیستم حسابرسی، مسیری روشن‌تر و واضح‌تر خواهید داشت. درواقع اینجاست که می‌توانید بفهمید اهمیت حسابرسی چیست و چرا باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. در ادامه با جزئیات بیشتری به این موضوع و بخش‌های مهم آن خواهیم پرداخت:

اعتبار و قابلیت اطمینان

وجود یک سیستم حسابرسی داخلی به کسب‌وکار شما کمک می‌کند تا بتواند گزارش‌های مالی دقیق و قابل‌اعتمادی داشته باشد. درواقع این عملکرد بینشی در مورد اینکه کدام بخش‌ها یا خطوط محصول بهترین عملکرد را دارند و نحوه تخصیص صحیح منابع را خواهد داد. علاوه بر این، حسابرسی منظم باعث می‌شود سهام‌داران شما به‌درستی و عادلانه‌بودن حساب‌های شما اعتماد کنند و مطمئن باشند که سرمایه‌گذاری در کسب‌وکار شما آینده‌ای واضح و امن دارد.

جلوگیری از تقلب

اگر دولت صورت‌های مالی شما را حسابرسی کند و متوجه شود که کسب‌وکار شما سلامت مالی خود را دست‌کاری کرده یا درآمد و زیان‌های خود را پنهان کرده است، احتمالاً با هزینه‌ها و مجازات‌های قانونی شدید روبرو خواهید شد. کسب‌وکار شما نیز شهرت بدی پیدا خواهد کرد. به‌این‌ترتیب در چشم مشتریان و سهام‌داران خود وجهه و اعتمادی که پیش‌ازاین داشتید را از دست خواهید داد.

انواع حسابرسی چیست؟

تا به اینجا درباره حسابرسی و اهمیت آن با شما صحبت کردیم. طبق آنچه گفتیم حسابرسی هنر بررسی و بررسی سیستماتیک و مستقل در یک موضوع معین از جمله صورتهای مالی، حسابهای مدیریتی، گزارشهای مدیریت، سوابق حسابداری، گزارشهای عملیاتی، گزارش درآمدها، گزارش هزینه ها و غیره است.
انواع مختلف حسابرسی عبارت‌اند از:

  • حسابرسی داخلی (شامل بررسی‌‌های مالی و عملکردی)
  • حسابرسی فرآیند یا عملیاتی
  • حسابرسی محصول
  • حسابرسی مستقل
  • حسابرسی سیستمی
  • حسابرسی فناوری اطلاعات (IT Audit)
  • و…

در ادامه سه مورد از مهم‌ترین انواع حسابرسی را معرفی خواهیم کرد:

حسابرسی فرآیند

این نوع حسابرسی تأیید می‌کند که فرآیندها تا چه اندازه در محدوده تعیین شده کار می‌کنند. این نوع بررسی که حسابرسی داخلی هم محسوب می‌شود در اصل یک عملیات یا روش را بر اساس دستورالعمل‌ها یا استانداردهای از پیش تعیین شده ارزیابی خواهد کرد. هدف از آن انطباق با استانداردها و اثربخشی دستورالعمل‌ها است. حسابرسی فرآیند در اکثر مواقع انطباق با الزامات تعریف شده مانند زمان، دقت، دما، فشار، ترکیب، پاسخگویی، آمپر و مخلوط اجزا را بررسی می‌کند.

روش انجام حسابرسی فرآیند: اگر شما هم بخواهید حسابرسی فرآیند را برای موضوع‌های موردنظرتان بررسی کنید بهتر است منابع (تجهیزات، مواد، افراد) مورد‌استفاده برای تبدیل ورودی‌ها به خروجی، محیط، روش‌ها (رویه‌ها، دستورالعمل‌ها) و اقدامات جمع‌آوری‌شده برای تعیین عملکرد فرآیند را مورد بررسی قرار دهید. همچنین در ادامه کفایت و اثربخشی کنترل‌های فرآیند را که توسط رویه‌ها، دستورالعمل‌های کاری، نمودارهای جریان، و آموزش و مشخصات فرآیند ایجاد شده‌اند را بررسی کنید.

حسابرسی محصول

این نوع حسابرسی، بررسی یک محصول یا خدمات خاص، مانند سخت‌افزار، مواد پردازش شده یا نرم‌افزار، برای ارزیابی انطباق آن با الزامات (مشخصات، استانداردهای عملکرد و الزامات مشتری) است.

حسابرسی سیستم

به حسابرسی که روی یک سیستم مدیریتی انجام می‌شود، حسابرسی سیستمی می‌گویند. می‌توان آن را به‌عنوان یک فعالیت مستند توصیف کرد که برای تأیید، بررسی و ارزیابی شواهد عینی، مناسب و مؤثر‌بودن عناصر قابل‌اجرا سیستم و توسعه، مستندسازی و پیاده‌سازی مطابق و در ارتباط با الزامات مشخص شده به کار می‌رود.
حسابرسی سیستم مدیریت کیفیت، برنامه مدیریت کیفیت موجود را ارزیابی می‌کند تا انطباق آن با سیاست‌های شرکت، تعهدات قرارداد و الزامات نظارتی را تعیین کند. برای مثال؛ حسابرسی سیستم زیست‌محیطی یک سیستم مدیریت زیست‌محیطی را بررسی می‌کند، حسابرسی سیستم ایمنی مواد غذایی یک سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی را بررسی می‌کند و حسابرسی سیستم ایمنی سیستم مدیریت ایمنی را تحت نظارت قرار می‌دهد.

جمع‌بندی

در این مطلب به سوال اساسی و مهم حسابرسی چیست پرداختیم و از انواع حسابرسی با شما صحبت کردیم. واقعیت این است حتی اگر در کسب‌وکار خود یک حسابرس داخلی داشته باشید، بازهم ضرورت داشتن حسابرس خارجی بر هیچ‌کسی پنهان نیست. در راستای چنین اقدامی می‌توانید برای مشاوره بیشتر با فرزین ارقام آرین تماس بگیرید. همچنین از خدمات مجموعه ما در صفحه مربوطه دیدن کنید.

بدون دیگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *